?

Hvordan kan jeg slutte å trøstespise og bli glad i kroppen min igjen?

Kvinne 28 . 08 November 2019
Spørsmål

Jeg sliter med å klare å like kroppen min. Da jeg var yngre var jeg veldig slank, nesten undervektig, og vet at kroppen bare har utviklet seg. Jeg har litt mer enn jeg burde, men er på ingen måte tjukk. I det siste har jeg begynt å spise for å bli kvitt vonde følelser og dette fører igjen til et dårlig forhold til kroppen min, da den blir større av spisingen. Hvordan kan jeg slutte å trøstespise og bli glad i kroppen min igjen? Nå er det slik at jeg ikke tør date noen fordi jeg er redd de skal se meg på samme måte som jeg ser meg selv.

Kvinne (28)
Sosionom og psykolog svarer

Hei du og takk for et spørsmål som jeg tror gjelder mange studenter.

Mange strever med å like sin egen kropp. Det skyldes flere ting, blant annet at kroppen forandres dramatisk når vi går fra barn til voksen, og det enorme kroppspresset vi blir utsatt for.

Alle har ulik oppfatning om hva som er en pen kropp, det er ingenting som heter objektiv skjønnhet. Det er som du er inne på med spørsmålet ditt; hvis du liker deg selv og din egen kropp, er det lettere å tro på at andre kan like den. Og hvis du gjemmer deg og ikke tør å date, så blir det vanskelig for deg å finne beviser på at andre liker deg som du er.

På en måte er det noe bra i at du trøstespiser, for du forsøker å hjelpe deg selv, gi deg selv noe godt når du har det vanskelig. Å trøste seg selv er en viktig del av vårt psykologiske selvforsvar. Men som du skriver, så går trøsten raskt over til å bli problemet, du føler deg enda dårligere etter at du har trøstespist. Det høres ut som en vond sirkel som forsterker problemet.

Kanskje vil det hjelpe deg å snu litt på det - hvordan være glad i kroppen din som den er uavhengig av trøstespisingen? Behovet for trøst kan være en reaksjon på selvkritiske tanker. Kanskje er du best tjent med å ta tak i selvkritikken først? Hvordan snakker du til deg selv? Hva forventer du av deg selv? Må du være så og så tynn for å ha det bra? Hva handler det å ha det bra egentlig om? Og hvordan forholder man seg til seg selv da? For hvis du kan akseptere deg selv litt mer, her og nå - og date - akkurat sånn som du er, så får du det kanskje litt bedre, med mindre behov for trøst.

Jeg har også lyst til å spørre deg om du tror du spiser normalt sunt i hverdagen, eller om du kanskje spiser litt for lite hver dag? Det er lettere å trøstespise dersom du har hatt lavt kaloriinntak over en stund.

Kanskje vill det være godt for deg å finne en du kan snakke med om vonde følelser, og utforske hvordan du kan bli mer glad i deg selv. Her finner du informasjon om tilbudene i ulike samskipnader.

 

 




Vennlig hilsen klinisk sosionom og psykolog

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?